Ahjusoe laavakook särtsakalt jäises vaarikakastmes

Ahjusoe laavakook särtsakalt jäises vaarikakastmes

Kui ma tutvusin laavakoogiga lähemalt, siis olin miskipärast nii kindel, et see on üks väga keeruline kook ja mina sellega küll hakkama ei saa.

Kui mulle tarnija kogemata valed külmutatud laavakoogid tõi ja mul hingas õhtusöök kuklasse, siis ei jäänud muud üle kui see raske teekond ette võtta ja need koogid ise teha!

Nagu ma olen, kohati korralikult paanitseja, siis ma mõtlesin esimeseks asju üle ning minu esimene sats läks tänu sellele ka aiataha.

Mida ma kartsin? Et ma ei saa oma kooke vormist välja ja võitasin vormid üle ning minu koogikesed mullitasid paksu rasva sees!

Teiseks kartsin, et ma ei sega piisavalt või segan valesti! Jätsin selle töö mikseri hooleks ning hoopis mikser ei seganud massi korralikult ning põhja vajus korralik jahukiht, mille ma muidugi avastasin alles siis, kui tõstsin koogikesi võiduka tundega vormidesse!

Kell muudkui tiksus ja ma muudkui võitlesin endaga, kas teha uued või jääb nii. Uusi kooke tehes oleksin ma saanud nood ahju pista vahetult enne serveerimist ja see kasvatas pinget veelgi! (Sööjad ei olnud minu paar semu, kes oleksid mulle mu soperdamise andestanud, vaid võhivõõras seminarirahvas, keda oli sel hetkel saalis rohkem kui minu sõrmi)!

Kuna ma siiski nõuan parimat, siis võtsin julguse kokku ja hakkasin uusi kooke vorpima. Samas mulle meeldivad lihtsad asjad, seega olen ma timminud selle retsepti sesmõttes lihtsamaks, et numbrid oleksid võimalikult ümmargused.

Kasutasin ramekin-vorme ja sellest kogusest saan ma täpselt 8 koogikest.

Vaja läheb:

170 g võid (1 pakk)

200 g 70% śokolaadi

100 g suhkrut (see on 120 ml või 1,2 dl)

1,5 dl jahu

4 muna

Ahi 180 kraadile. Määri vormid võiga, ei pea olema ideaalselt, pigem õhemalt. 🙂 Raputa kergelt kakaoga üle.

Sulata või ja śokolaad veehaudes, vahusta munad suhkruga, sega sulatatud muna-śokolaad munamassile ning sega vispliga.

Tõsta saadud segu vormidesse, et umbes kolmveerand oleks täidetud.

Küpseta 180 kraadis 10-12 minutit, see on see vahemik, kus kook on pealt krõbe ja seest vedel. KUI pealt keskelt hakkab sisu väljapoole tõusma, siis mina julgen ütelda, et see on laavakoogiks üleküpsenud.

Mina kummutan kuumad koogikesed taldrikule nõnda, et nt käterätikuga vormist kinni, kummutan kiiresti tagurpidi käele, heidan rätiku käest ja selle käega asetan koogi, põhi ülespoole, kastme sisse. Serveeri kuumana, vaarikakastmes (mina sõelun seemned välja), peale raputa õhuke kiht tuhksuhkrut.

Vaarikakastet hautan ma samuti madalal tulel ning natuke lisan vett ka, suhkrut lisan nii palju, et maitstes on kergelt hapukas. Lõpuks sõelun läbi peene sõela seemned välja (arvesta, et sõelutuna väheneb kastme kogus märgatavalt).

Triin H

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Back to top