Nautleja

Ma ei järgi kunagi retsepte, ainult tortide ja kookidega järgin, sest nendes peavad olema kogused paigas. Samas muudan ma alati algset retsepti kuhugi poole. 

Mul on raskusi pidada vaba käega tehtud toite mingiks retseptiks. Ma ei kujuta ette, et keegi suudaks neid järgida. Minul on mingid maitsed, kooslused, mida ma naudin ning neid ma ka rohkem kasutan. Mulle meeldivad kõrvitsad, juurikad, oad, tśilli, küüslauk, sibul, juustud…..Nt tegin ma eile taas vaba käega mingisuguse kombo – aedviljad, põdraliha, oad, peekon peale, maitseks ohtralt küüslauku, tśillit, karrit ja kaneeli ning mina olin ülimalt rahul! 

Ma olen nautleja, mulle meeldib nautida, kõike! Mulle meeldivad head asjad.

Teisalt taas ei pane ma suhu midagi, mida mul (loe kehal) väga vaja ei ole või ma ei taha. Makaronisalat – milleks mulle salatis makaron? Makaroni mulle väga vaja ei ole, siis ma seda väga ka ei söö. Pigem siis makaroni asemel juba oad, seemned vms või lihtsalt salat – nt punane kapsas ja porgand, natuke koort ja õli peale ning ma võin ennast punni süüa. Suhkrut ei ole väga vaja, seega ma ka ei kasuta seda väga.

Mida ma tõsiselt järgin on see, et meie toit oleks võimalikult lähedalt ning töötlemata ja loomulikult hästi valmistatud. Kui ma esimest ampsu juba ei naudi, siis jätan söömata (pean siin silmas rohkem kooke, torte, liha). Igapäevased toidud, mis tulevad juba une pealt, need väga ei ebaõnnestu. Minu 11 aastane on julgelt sisenenud toidumaailma ning oskab juba mõnda igapäevast toitu ise valmistada. Ma ei õpeta talle retsepte, vaid kuidas miski peab tunduma, välja nägema, mingil hetkel maitsema. Kuidas segada, mis hetkel midagi teha. Teatud toitude juures on needki olulised nüansid, sest sellest oleneb lõpptulemus. 

Mida ma kogu pika jutuga tahan öelda on see, et mind ei eruta toidublogid, kus ainult vorbitakse nagu liinil kellegi retsepte teha ja riputatakse pilte. Mind erutavad need blogid, kus tuuakse välja nipid, nüansid, erinevad tehnikad, kuidas õnnestuda ja lihtsa vaevaga. Kõik võivad esteetilise välimusega koogikese kokku keerata, kuid tegelikult on koogist kogu õhulisus välja pekstud, üle küpsetatud vmi ning tegemist on lihtsalt magusa plönniga, mida ei naudi mingit pidi. Seega minu arvates ei õigust see suhkru söömine ennast ära. Selline suvaline enda tankimine tundub kuidagi mõttetu. 

Tõenäoliselt on minus endas need käärid, ma vist isegi ei tea väga täpselt millised….

 

Triin H

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Back to top