Pikk nädalavahetus

Pikk nädalavahetus

Mida peaksid korda saatma aprilli kuus aias ja mida meie tegime terve pika nädalavahetuse.

  • Kaeva ja väeta kasvuhoone muld. Selle me tegime nädalavahetusel.
  • Külva kasvuhoonesse maitse- ja ravimtaimi, salatit, lillkapsast, tilli, sibulat. Mul on põllumaal ilusti talveunest ärganud püsikud tüümian, murulauk, talisibul, oregano e. pune, rosmariin, lavendel, piparmünt, meliss. Mõtlesin mulda pista täna lillkapsa, porgandi, peterselli ja tilli. Nädalavahetusel paljundasin murulauku ja talisibulat, sest me sööme ikka meeletutest kogustes sibulalisi. (lisa: ei külvanud ma midagi maha, öösel muudkui paugutab külma).
  • Puhasta maasikad vanadest lehtedest, kata looriga. Maasikad puhastasin ära ning mai kuus tuleb meile maasikataimi juurde ning selle põllumaa tegime ka nädalavahetusel ära.
  • Lõika vanad vaarikavarred, jäta alles umbes 30 cm. See on mul plaanis lähipäevil. Meil on väga palju säilinud vanu marjapõõsaid, vaarikaid ja õunapuid. Need on kõik eestiaegsed sordid ning eelmine aasta kandsid üllatavalt hästi. Kaevasime nad suure võsa seest välja ning teised suurest rõõmust hakkasid vilja kandma! 
  • Riisu puhtaks muru. Riisunud oleme ka siit ja sealt, kõike ei ole jõudnud, sest seda va muru on hirmsasti. Kanad on olnud suureks abiks, õunapuu alused, mis olid paksult sammalt täis, on siblitud õhuliseks, sammal lahti ja muru saab nüüd kasvada! Metsaalusega sama lugu.

Eile oli üks imelik päev. Algas see lumetormiga ning keskpäeva paiku uudistas rebane kanaaia taga. Kaasa soovitas pilti teha, kuid mina leidsin, et on parem kepselda toasussides lumehanges, vehkides ja karjudes, mööda õue ringi ning nõnda źestikuleerides ta minema ajada, Luther oli sama meelt ning ühines minuga (v.a toasussid) ning nõnda me seal vehklesime natuke aega. Ei tea, kas rebane sai aru.

Natuke hiljem, kui lumi hakkas juba sulama ning me saime juba põllumaale minna, üritas meie silme all mingisordi pisipistrik maanduda meie pardi seljas. Mh, huvitav, kas ta soovis äkitse parti minema viia? Suurusehullustus?

Kokkuvõttes möödus meie pikk nädalavahetus põllul. Mitte millelegi millegi rajamine ei ole kerge töö, eriti kui maa on olnud omaette umbes 80 aastat.

Möödaminnes tegime ka hääd süüa, käisime saunas ning munadepühade puhul tegin kohupiimakoogi.

Koogi retsept

Muretaigna põhi:

7 dl jahu

3dl suhkrut

250g võid

1 muna

ja näpuotsaga soola

Lõikasin külma või kuubikuteks jahu, suhkru ja soola sisse, nõnda, et iga kuubikuke maandus jahusse. Peale lõin muna ning hakkisin noaga kõik ained segamini, nõnda, et lõpptulemus oli selline puru, mitte mass. Panin külmkappi tahenema kuniks valmistasin segu. Sea ahi 180 kraadi juurde.

Segu oli lihtne:

900g -1 kg kohupiima

3 muna

3 dl suhkrut

Lusika otsaga vaniljesuhkrut

Sega.

Pudistasin puru plaadile, pressisin õrnalt kokku, äärtest kõrgemale. Küpsetasin 180 kraadi juures umbes 10 minutit.

Peale valasin kohupiimasegu, raputasin peale kaneeli-suhkru segu (domineeris kaneel) ning pistsin ahju. Kui kauaks, seda ma ei oska väga täpselt ütelda. Kuniks kook on seda nägu, et on valmis, muretaigna ääred olid ilusti kuldpruunid ja kohupiimamass küpsenud nö tahkeks.

 

 

 

 

 

 

Triin H

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Back to top