Tordipõhi

Lihtne tordipõhi. On vist juba selgeks saanud, et mulle meeldivad lihtsad ja selged asjad, selle põhja leiutasin ma kunagi ammu välja siis, kui hirmus isu oli magusa järele, kuid oli õhtu ja kodus ei olnud midagi (tol hetkel tegin ma põhja mikros ja peale tegin vaniljekreemi ja sügavkülmikust maasikaid peale). Selgus, et põhi ongi väga väärt asi ning juba aastaid teen tordipõhjasid ainult selle retsepti järgi.

Vaja läheb:

5 muna

1 dl suhkrut

1 dl riisijahu (kuhjaga)

1 tl küpsetuspulbrit

Eralda 4 munavalged kollasest. Ühte kaussi läheb 4 munavalget ja teise kaussi paned 4 munakollast ja 1 terve muna, samuti lisa sinna 1 dl riisijahu, 1 dl suhkrut ja 1 tl küpsetuspulbrit, selle kausi jaoks ära kasuta miksrit, liiga äkiline.

Pane ahi 180 kraadile soojenema. 

Sega lihtsalt läbi, ära klopi, vahuta ega vehi. Esimesed sekundid tundub, et segu on liiga paks ning see jääb visplisse kinni, kuid ära heida meelt, järgmiste sekundite jooksul segu läheb vedelamaks ja ongi valmis!

Nüüd võta munavalged ette. Vispelda tugevaks vahuks. 

Järgmiseks tõsta pool munavalgevahust taignasse. 

Tõsta, keeruta valge taignasse. Mitte mingil juhul ära klopi ega vispelda! See tapab kõik õhu ja kohevuse taignast ära.

Niimoodi (meeletult pikk pildiseeria kuidas mina tõstan valgevahu taignasse). 

    

Vala tainas eelnevalt võiga määritud vormi ja pane vorm ahju 15 minutiks. 

Näete kui ilusad õhumullid on alles?

Peale 15 minutit võta põhi ahjust jahtuma.

Selline tuli, näete kui pitsiline?

  

Põhilised vead, mida tehakse tordipõhja tegemisel:

  • Klopitakse valgest õhk välja ja tainas vajub kokku. Kui valge on juba vahus, siis peab alati kasutama tõstmis ja keeramis tehnikat, enam ei klopita. Olen avastanud ka, et munakollast ei ole vaja vahutada, piisab valge vahust, tõstab väga hästi.
  • Tegelikult kui juba kõik ained on koos, siis ära kasuta miksrit, kasuta puulusikat või suurt visplit ning tõsta ja keera tainast. Mikser on vahustmise jaoks, mitte segamiseks. 
  •  Kui põhi on juba ahjus, siis ära ava ust. Anna rahus küpseda. 
  • Põhja tegemist ei saa karta ja see ei ole üldse keeruline. 

Triin H

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Back to top