Üks tavaline vormileib, 1 tk

Mulle on jäänud siin seal silma, et küsitakse retsepti ühele leivale, kõikjal on retseptid ikka 2-3 leivale, kuid ühele mitte kuskil. Kuna meie pere praegused leiva-saia söömised on hetkel rohkem kaldu croissantide ja hapusaiade poole ning leiba kulubki ehk 1 päts nädalas, siis ei tee ma ka rohkem, kui see 1 päts.

Vaja läheb 100 g rukkijuuretist

600 g vett

350 g rukkijahu (kasutan siin retseptis Loona talu täistera rukkijahu, keskmine jahvatus), Kui kasutad muud jahu, siis võib jahukogus natukene varieeruda, kuid tainas peab jääma siiski märg ja suhteliselt vedel. Nisujahu taignaga ei saa leivatainast võrrelda.

Sega kõik kokku ning võta sellest segust 100g juuretist ning pane järgmiseks korraks, mina hoian juuretist sügavkülmas.

Kata kauss kile või rätikuga ning lase segul käima minna, ehk las seisab umbes 10 tundi.

Kui segu mullitab kenasti, hakka valmistama leivatainast.

Lisa u 30-40g suhkrut (võid ka vähem, ma ei lisa vahel üldse suhkrut)

5-10g soola (oleneb soolast ja maitsest)

vajadusel 50g rukkilinnasejahu ja 1 sl köömneid

Sega.

Lisa veel 150g jahu ning sega kõik tasaseks. (Nt Tartu Milli rukkitäisterajahu tuleb aga panna 200g).

Võita leivavorm, pane segu vormi, silu märja käega pealt siledaks ning pane kerkima ning torka sõrmega augud taignasse, et näeksid kuidas tainas kerkib. Mina kergitan pätsi kuni järgmise hommikuni ehk umbes 12 tundi.

Pane ahi 200 kraadile ning küpseta leiba selles temperatuuris 30 minutit, langeta temperatuuri 175 kraadini ja küpseta teised 30 minutit. Leib tahab rahu, seega vajab ta rahulikku küpsemisaega ning mitte eriti käredat temperatuuri.

Triin H

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Back to top