
Kook pärineb II maailmasõja aegsest ajast, siis kui tuled olid kustu, et vaenlane ei näeks.
Kook ise on lihtne, üllatavalt lihtne, maitsed aga võluvad oma lihtsuses. Klassika!
KREEM (võid teha selle juba varem valmis, kasvõi eelmisel päeval. Eile tegin siis, kui põhjad ahjust võtsin ja tuli täpselt sama hea!)
- 170g tumedat śokolaadi
- näpuga soola
- 25g suhkrut
- 1/2 tl lahustuvat kohvi
- 1 suur muna, toatemperatuuril
- 227g vahukoort
- 1 tl vaniljesuhkrut või 1-2 tl likööri
Heida blenderisse śokolaaditükid, sool, suhkur, kohv, vaniljesuhkur ja blenderda peeneks. Lisa 1 muna, blenderda. Kuumuta vahukoor 80 kraadini, jahuta 60-neni ning vala samaaegselt blenderdades peene joana sokolaadimassi. Kui mass on ühtlane ja suht vedel, siis pane segu uude nõusse või selle samaga külmikusse jahtuma. Kui mass on maha jahtunud, vahusta täidis ilusaks helepruuniks vahuks.

PÕHI
- 397g suhkrut
- 241g nisujahu
- 14g maisitärklist
- 64g tumedat kakaod
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1/2 tl soodat
- 1 tl soola
- 1 tl lahustuva kohvi pulbrit
- 4 suurt muna
- 149g õli
- 2 tl vanillisuhkrut
- 283g vett
- Sega kokku kuivad ained.
- Lisa munad, õli, vaniljesuhkur ja sega korralikult umbes 2 minutit.
- Nirista segusse vesi, kuniks segu muutub vedelemaks.
- Määri võiga 2 vormi.
- Vala taigen kahte vormi ja küpseta ahjus 175 kraadi juures 35-45 minutit.
KATE
- 200g tumedat śokolaadi
- 170g vahukoort
Pane vahukoor ja śokolaad paksu põhjaga potti ning madalal tulel kuumuta koort śokolaadi sulamiseni.
Pane kook kokku – põhi, täidis, põhi ja vala rahulikult koogile peale kate.

Serveeri kohe või hiljem, mõlemat pidi on hõrk! Minule meeldib ta küll teisel päeval, sest siis on maitsed tasandunud ja tagasihoidlikumad.
PS. Selle koogi tegu oli nagu ennustus – järgmisel päeval katkes meie elekter vähemalt 20 korda, sõnumeid eesti energialt on mul 11, kuid nad ei jõudnud nii kiiresti neid sõnumeid saata, kui meie elekter katkes…..