Hapusai, juuretis

Ma olen nõrkemiseni väänanud iga päev saia teha. Vahel rohkem, vahel vähem. Olen teinud mõned tähelepanekud, ma usun, et kõiksugu info soosib saia väänamise lisandumist.

  • Nisujuuretisele meeldib kerkida! Kergita teda pigem külmas (külmikus) ja umbes 18 tundi.
  • Niiskusega ei maksa liialdada!
  • Siin on sai, milles kasutatud umbes poole võrra täisterajahu, kergitatud toasoojas ning küpsetatud samal päeval. (pilt ei ole kõige parem, vabandused!) 100g juuretist, 500g vett ja 700g jahu ja 1sl jämedat soola – sellest saab umbes 1,2kg sai. Mida kauem kerkib, seda rohkem kaotab kaalu (mõistuse piires siiski :D). See ongi kogu retsept! Küpsetan pajas 20 minutit kaanega, 20 minutit kaaneta, plaadi peal küpsetan aga 2 saia 25 minutit.

Alloleval pildil on babatta ehk ei ole baguette ega ciabatta, vaid midagi vahepealset ning kerkinud ongi see umbes 18 tundi, korralikult volditud ja läks niisutatud ahju. Eeskujulik, kes?

Siin pildil voltisin ma aga täiesti juhuslikult (alla 6 korra), kerkis piisavalt külmas ning küpsetasin kuumas pöörduõhus ning niiskust sai ainult natuke ja alguses.

Siin voltisin korralikult, kerkis vähem kui 18 tundi, sisaldab pm 80% 550 nisujahu, küpsetatud niiskusega.

See on tänane sai. Siin voltisin täiesti suvaliselt ja vähe, sest juuretis tuli purgist välja ja taigna panin käima alles eile õhtul ning voltisin seda tõesti eile ainult 1 korra, täna voltisin teise korra + lõppvormimine. Kerkis külmas alla 18 tunni, küpsetasin 250kraadises pöördõhus 10 minutit ja alguses lisasin paar sortsu vett pihustuspudelist ning 15 minutit 230 kraadis. Mull on korralik, kuid on näha ebakorrapärast voltimist.

Mina soovitan käed julgelt külge lüüa! Õnnestumise % on kõrge! 99%! Ainult 2 korral on sai ebaõnnestunud, alguses täitsa. Siiani ei ole ma välja mõelnud MIKS! Samast taignast, 40 minutit hiljem, õnnestus sai ideaalselt!

Küsida võib minu käest ka julgelt, loodan, et oskan ka vastata! 😀

Triin H

4 thoughts on “Hapusai, juuretis

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Back to top