
Minule meeldib hapusaia valmistada kas ümmarguses või piklikus potis või siis ahjuplaadil suurema pätsina või siis kuklitena, leivavormi jätan ma leiva ja pärmisaia jaoks.
Potis, kaane all on lihtsam tekitada auru ja vajalikku kuumust, lahtisena ahjuplaadil on see natuke keerulisem ning punni peab alati põhja panema. Kui potis, kaane all, tekitab pätsike ise niiskust, siis plaadil tuleb panna ahju põhja vesi. Minul on ahjul ka selline küpsetusreziim nagu niiskusega pöördõhk, kuid minu arvates pole see suurem asi, temperatuuri ta üles ei jaksa upitada, hirmus kaua läheb aega ja minu arvates ei ole see nii terav, kui on lihtsalt pöördõhk ja veenõu ahju põhjal.
Küpsetamisaeg varieerub natuke, 1 suur päts küpseb kauem, kui 2 väiksemat jne.
Kui küpsetan plaadil 1 suurt saia, siis esimesed 15 minutit küpsetan saia 250 kraadis ja 20 minutit 225 kraadis.
Kui küpsetan 2 väikest pätsi (u 600 g päts), siis küpsetan neid 250 kraadis 25 minutit.
Kui küpsetan potis, siis asen potil koos ahjuga kuumaks minna ning küpsetan 20 minutit kaane all ja 20 minutit kaaneta.
Võtan umbes 1 tund enne ahju panekut pätsikesed külmikust välja ning kui ahi on saavutanud vajaliku temperatuuri, siis alles kummutan paberile või plaadile ning lõikan.

