
Ma olen käinud nisujuuretise croissantidest suure kaarega mööda, kuna see tundus täiesti ulmena! Keeruline, raske, võimatu, mul nagunii ei õnnestu….
Nüüd ma siin istun ja tipin, endal süda läigib sellest crossainti pugimisest!

Igatahes – uudishimu sai minust võitu ning ma hakkasin erinevaid retsepte lappama ja diagonaalis lugema. Kõigis läbis piim, või, muna. Eriliselt süvenemata mõtlesin, et kuna mul on juba üks hea pärmiga retsept, siis ma lihtsalt asendan pärmi juuretisega ja asi tahe!
Ei ole ta midagi nii raske või keeruline! Puhas loogika! Sellest kogusest saab umbes 24 suhteliselt suurt crossainti, kui soovid vähem valmistada, siis poolita kogust, juuretist võib olla samavõrra.
Selles järjekorras laon ma kõik taignasegaja nõusse:
150 grammi juuretist
122 g vett
287 g piima
22 g õli
33 g margariini
50 g suhkrut
11 g soola
670 g nisujahu (mina olen kasutanud 550 või 405 jahu)
Voltimiseks ja rullimiseks võtan 500-33 g head margariini või võid.
Segasin taina valmis ja lasin toasoojas kerkida tunnikese. Sel ajal lõikusin rasvaine umbes 12 viiluks ning ladusin väikeste vahedega küpsetuspaberile, peale asetasin teise paberi ning rullisin peaaegu küpsetuspaberi suuruseks, panin jahedasse tahenema (selle pärast, et tuleks pärast paberi küljest kenasti lahti).
Kui tainas on kerkinud, rullin selle lauale lahti ning panen rasvaine peale.

Kui rasvaine on taignale asetatud, siis voldi tainas kokku ning voldi neljaks. Sellest ma pilti ei ole teinud, kuid voldi ääred keskele kokku ning uuesti kokku.
Pane kilesse või paberisse ja külmikusse jahtuma. Mina ei ole aega võtnud, kuid tainas peab olema jahe, või ei saa tulla taigna vahelt välja. Nõnda rullinud ja voltinud olen ma umbes 7-8 korda ehk see teeb umbes 24 kihti ja sellest täitsa piisab. Olen teinud ka nii, et teen taina valmis õhtul ja järgmisel päeval rullin või viimased voltimised olen teinud hommikul ja kerkima jätnud. Viimase voltimise ajal olen jaganud antud koguse pooleks, siis on kergem croissante teha.
Rulli jahe tainas lauale ristkülikuks laiali, katsu hoida kandilist joont (minule endale ei meeldi raiskamine ning ma mõistan, et kõik peab olema tip-top ja täiuslik, kuid tegelikult pole ju vaja ja üleliigseid ääri pole vaja lõigata, saab ka ilma!).
Lõikamiseks kasuta teravat nuga või pizza lõikurit ning lõika võimalikult pikad kolmnurgad, pikkupidi, et tuleks ikka mitu ringi tainast (seda kihilsem croissant jääb).
Rulli laiemast osast kokku ning aseta tipu koht allapoole.
Nii:

Kui soovid katta nt seesamiseemnetega, siis pritsi rullid märjaks ning veereta seesamiseemnete sees. vink-vink vihje – ostan seemned, mõningad maitseained, pähklid, popcorni www.pahklimaailm.ee-st!

Kergita paar-kolm tundi ning küpseta 190 kraadis 30-35 minutit. Küpsetusaeg sõltub täielikult croissantide suurusest! Väiksemaid küpseta 25 minutit.

Ma kindlasti teen ajaga korralikud pildid ning kui saame kolitud, siis saan teha ka video, hetkel kahjuks ei ole lihtsalt mahti, kuid kui tekib küsimusi, siis aitan meeleldi ning klõpsan möödaminnes pilte! 🙂

Kindlasti proovige! Need on lihtsalt võrratud!
Rasvast!
Siin rullisin ma rohkem rasva vahele, lõpptulemus tuli küll ilus, kuid süüa polnud üldse nii ilus! Hirmus rasvane!


Mull suurem, kihid ilusamad, croissant ise ka väga puhvis ja kena, tulemus väga hea lehttaigen, kuid et seda veel täita nt salati, juustu, singiga – ei.