Octo-lacto-pollo-ovo-pesco-semi-vegan….

KUI ma nüüd seda ka õpin, siis järjest enam veendun ma selles, et inimese toidulaud PEAB olema tasakaalus ja mitmekesine. Tasakaalust väljas toidulaud mõjub tervisele, enesetundele, välimusele. See on fakt.

Mis on veel fakt?

Taimetoitlane on vaid see, kes sööb pidevalt ja ainult taimset kraami. Seega, kui toidus on vähemalt üks loomne produkt (piim, muna, kala, mesi …), siis on see isik SEGATOITLANE.

See ajab mul harja punaseks, kui keegi reklaamib ennast välja taimetoitlasena, kes sööb aegajalt muna, aegajalt kala, aegajalt kana ja mõnikord joob piima ka…..

See on sama kui keegi reklaamib end välja täiskarsklasena, kes joob AINULT nädalavahetustel viina, õlut ja veini. Mittesuitsetaja, kes suitsetab AINULT mõned korrad nädalas…..

Vahel mulle tundub, et selle sõna kõla – TAIMEtoitlane – meeldib ning tõstaks justkui kõrgemale omnivooridest ja segatoitlane kõlab ka ju jube igavalt. Tegelikkus ei ole nii oluline.

Samas ma mõistan, kui su ümber kasvabki niivõrd palju erinevaid köögi- ja puuvilju, siis on patt need söömata jätta. Meie ümber ei ole nii mitmekesine valik, et me saaks lihata hakkama. Kuigi me tõesti sööme kriminaalselt vähe rohelist, selles ei ole kahtlustki!

Kui keegi lõpetab loomse toidu söömise nö shoki tõttu (kuidas linde ja loomi peetakse, koheldakse), siis ma mõistan ka seda. Kui sa ei ole võimeline oma toitu peaga vaatama, siis ära söö. Need, kes ei ole seda võimelised tegema, kuid ikkagi söövad liha, siis hoidku moraalitsemine endale.

Kuigi ma söön liha, ei talu ma seda, kuidas koheldakse linde ja loomi suurfarmides! Ma ei salli suurtootmist, seda näitab ka ju minu elustiil, eks. Mille poolt mina liputan. KUID need, kes ei suuda oma toidule silma vaadata, peavad ju oma toidu kuskilt saama ja neid on väga palju. Kui on nõudlust, on ka pakkujaid.

Me sööme liiga palju liha, liiga palju halba liha, meil ei ole seda nii palju vaja! Kui me vahetaksime kvantiteedi välja kvaliteedi vastu, oleks see juba suur samm suurtööstuste vastu! Rohkem liha lähedalt ja väiketootjatelt, vähem fabrikaate ja liha päritoluga maiteakust.

Vot!

Aga hirmus hea kastme saab muide nt pastale, kui susata tomat, paprika, sibul, küüslauk koos koortega, ürdid, soola ja pipraga ahju, peale veel törts head õli, röstida kuniks kõik on pehme ja tippudest suisa pruun. Kui kõik on valmis, siis heida kõik blenderisse, küüslauk pigista muidugi koorest välja ja blenderda siledaks kastmeks. Maitse, lisa vajadusel maitseid ja valmis ta ongi!

Unustasin selle fakti – Neli viiendikku haigekassa rahast läheb 20% ravimisele – suuresti elustiilihaiguste tõttu. Patsiendid, kellele kulub kõige enam haigekassa raha, põevad paljudel juhtudel haigusi, mida saaks vältida parema toitumise ja liikumisega.

Hirmus, onju?

Triin H

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Back to top