
Ma olen üldjuhul teinud igal aastal piparkoogitaigna ise, kui ma hästi mäletan, siis 1 aasta jäi millalgi vahele, kuid muidu olen olnud väga järjekindel. Isegi nii järjekindel, et eelmisel aastal tegime me taigna mingite muude tegevuste vahepeale ning taignasse unus lisada küpsetuspulber. Märkasin seda alles piparkooke küpsetades ning kokkuvõttes ei olnud hullu midagi! Maitse oli ikka hea ning kõik need piparkoogid said ära krõbistatud.
Retsept on järgmine:
4,5 dl tumedat siirupit
3,5 dl suhkrut
2-3 tl piparkoogimaitseainet
2 tl kaneeli
150 g võid
3 muna
umbes 2 L nisujahu (või 1-2 dl rohkem)
1 tl küpsetuspulbrit
Siirupi tegemise kogused – 100 ml suhkru kohta võta 50 ml vett
400 ml suhkrust saad 300 ml siirupit
340g on 400ml suhkrut
Kuumuta siirup suhkruga ning lisa maitseained, kuumuta umbes 5 minutit, võta pott tulelt ja alles siis lisa või, sega. Lase jahtuda. Lisa ükshaaval munad, sega hoogsalt, siis lisa jahu ja küpsetuspulber, sega. Segu jääb alguses kahtlaselt pehme, kuid ära muretse, see läheb kõvemaks. Piparkoogitaigen tahab seista, siis tulevad kõige paremini maitsed välja. Kindlasti maitse ka just valminud taigent, võib olla peab lisama nt maitseaineid.
Minu noorem poeg on alati olnud väga kummaline haiguste põdeja – eelmisel ööl ei köhinud ega köhatanud ta kordagi! No mitte kordagi! Täna on natuke nohune, mõned korrad on köhatanud, kuid otseselt köha ei ole. Ma ei usu ka, et pihlakasiirup ja ravimtee nii kiiresti mõjusid.
Nii on tal alati olnud – korraks nagu on haige ja ülimalt kiiresti on see haigus minevik.