Pelmeenid

See on meie kodus täiesti tavaline stsenaarium, et kui kui teismeline küsib, mis meil söögiks on, siis mina vaatan kapis ringi, näen nt hakkliha ja vastan, et pelmeenid! Ehk me teeme kodus väga palju ise. Selle peale olen kuulnud võõrastelt tavaliselt, et noh, sul on vist siis hirmus palju aega, kuid tegelikult see nii ei ole! Mul on hea masin, mis teeb minu eest suure töö ära ja kõige a ja o on planeerimine ja muidugi ka kogemus.

Pelmeenide tegemine ei ole üldse raske ega nõua mingeid erilisi vahendeid. Pelmeenivormi ei ole ka vaja, mina suisa leian, et sellega on hirmus tüütu neid teha. Võib olla on asi harjumuses, nii vist ongi…. Minul on ümmargused vormid, millega ma lõikan tainast, bambusauruti ja taignarull. No vinge universaalajam on ka, kuid see on pikem lugu. Minu kodukasutusse mõeldud masin läks sõna otseses mõttes põlema ning mul ei jäänud enam muud üle, kui hankida endale profikasutusse mõeldud ajam. Igatahes – kui te soovite palju ja tihti ise kodus süüa valmistada, siis on hea panustada ka masinasse, mis teid abistab. Tuleb valida, kas sa tahad mitu korda nädalas nt head hapusaia süüa ja kõike muud ka teha ja jõuda või tahad romantiliselt väänata üle 30 minuti tainast, millest sa lõpuks ära tüdined ning lähed perenaise saia peale taas üle (iroonia, eks, ärge solvuge), siis mina valisin mitu korda nädalas head hapusaia ja kõik muu.

Sellest kogusest saab toidetud meie pere ehk suur mees, teismeline, eelteismeline ja mina ehk seda on palju, kui sööte normaalselt, siis tee pool kogust.

Mina teen pelmeenitaigna nii:

500g jahu

3 dl vett

1 muna

soola

3sl õli

Tuleb suhteliselt pehme tainas, võrreldes pastatainaga ning rullimiseks on vaja ka natuke jahu. Minu arvates on seda väga kerge ja mugav rullida.

Sellele kogusele kulub 900g hakkliha

2 sibulat

1 tl paprikapulbrit

Soola, pipart, tüümiani (kindlasti maitse täidist enne pelmeenide valmistamist). Kui tundub, et nüüd on soola piisavalt, siis pane veel natuke. Kui toorest hakkliha ei taha maitsta, siis küpseta pannil väike testi pallike.

Ja nüüd muud ei olegi, pane natuke jahu lauale, rulli osa taignast õhukeseks ning vajuta vormiga taignast ringid, lisa u sl täis täidist, tõmba märja sõrmega ääred üle ning vajuta ääred kokku.

Aurutaja restile pane kindlasti tükike küpsetuspaberit, siis ei jää pelmeenid, või mida iganes sa sellega aurutad, kinni.

Pott täida veega u 3/4 ulatuses, viska vette paar loorberilehte ning näpuga soola, kõik head vedeliku voolavad keeduvette ning tulemuseks on suurepärane puljong, mida saad leemena kasutada.

Auruta pelmeene u 15minutit ja valmis nad ongi!

Kui teha väikeseid pelmeene, siis on see paras nõkerdamine. Et kiiremini pääseda, kasutan mina 7cm läbimõõduga vormi, tulevad ilusad pelmeenid.

Minul on sellised vormid.

Head isu!

Triin H

2 thoughts on “Pelmeenid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Back to top