Napoleoni kook


Ma armastan kohe väga Napoleoni kooki ning põhimõtteliselt kogu oma elu olen armastanud oma ämma tehtud Napoleoni kooki. Ma korra proovisin ise teha, ei tulnud nii hea ja nii ma jäin oma ämma tehtud Napoleoni koogi juurde. Keedukreem hirmutas ja see põhjade rullimine ja siis kuskil pandi viina kuhugi tainasse ja…. Kuniks sain ma mingi mõtte, et vot nüüd teen ise! Lappasin retsepte ja leidsin Mari-Liis Iloveri retsepti ja Halleluuja! Imelihtne, retsept täiesti paigas ja valmis, mitte midagi ei pea muutma ega parandama, lihtsalt tee!

Sellest tuleb nüüd suur kook, meie perele sobiv, kui soovid väiksemat, siis poolita kogus!

Kreem: 
4 muna 
240g suhkrut 
38g tärklist 
1 liiter piima 
poolelt sidrunilt riivitud koor (ainult kollane osa, kui soovid intensiivsemat nüanssi, siis riivi koor juba jahtuma minevale kreemile, kui tagasihoidlikumat, siis lisa enne kuumutamist)
2 tl vanilliessentsi või – suhkrut 
100 g võid
Tainas:
250 g võid/margariini
250 g nisujahu
100 ml vett
1 sl suhkrut
noaotsaga soola
  • Vahusta kreemi jaoks munad koos suhkruga heledaks vahuks. Lisa tärklis, sega läbi ja pane hetkeks kõrvale.
  • Kuumuta piim lisatud vanillisuhkruga (ja sidrukoorega). Vala kuum piimasegu pidevalt segades munavahu hulka. Kalla kreemisegu tagasi potti, sega pidevalt. Kuumuta madalal kuumusel ja sega pidevalt kuni segu pakseneb. Ära lase segul keema minna, on oht, et muna võib minna tükki! Kui kreem on paksenenud, lisa või ning sega see kreemi. Jahuta kreem täielikult maha.


Põhjad – Kui segad tainast käsitsi, siis pane jahu kaussi või lauale, tõsta sellele külma või tükid, lisa suhkur ja sool. Haki noaga ühtlaseks puruks. Lisa külm vesi ja vajuta kokku tainaks. Kui teed masinaga, siis sega jahu maitseainete ja külma või tükkidega, tulemuseks on puru, lisa vesi ning kohe, kui tainas on muutunud palliks, lõpeta segamine. Lase paar tundi tainal külmas taheneda. Olen proovinud ka tainast teha ka küpsetusmargariiniga ja ma ei kurda tulemuse üle! Sai väga hea!

Jaga tainas võrdseteks osadeks, mina sain sellest kogusest 6 põhja. Rulli põhjad plaatideks ning küpseta. Mina ei ole põhjasid alati rullinud, vaid niisutasin käe veega ning venitasin, lükkasin ja patsutasin taina plaadiks. Vahel tundub, et nii saab kiiremini, eriti kui kasutada küpsetusmargariini. Küpseta 220 kraadis umbes 5-10 minutit, kuniks plaat on kuldpruun, oleneb ahjust.

Lõika põhjadest ümmargused plaadid ning pane kook kokku (põhi, kreem, põhi, kreem jne), viimaseks kihiks pane kreem ning põhjadest ülejäänud ääred pudista kõige peale.

Head isu!

Triin H

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Back to top