Hapusai ehk juuretisega sai

Juuretise tegemist loe siit.

Kui ma täiesti ausalt ütlen, siis ma võtsin väga pikalt hoogu, et jõuda hapusaia tegemiseni, see tundus nii keerulise ja võimatuna ning ma tituleerisin ennast enne alustamist ebaõnnestunuks. Seda ei ole vaja karta!

Teeme täna koos hapusaia? 🙂

Vaja läheb sul

160-250g juuretist

500g vett

700 g nisujahu (kasutan 405 jahu või 550 jahu või täistera jahu, segan neid omavahel. Endale sobiva segu leiad ajaga, ei ole ühte ja õiget.)

1 tl soola

Ja ongi kõik!

Nagu ma olen juba korduvalt maininud, et mulle meeldib võimalikult lihtsalt asju teha, siis mina segan taigna valmis taignasegajaga. Kulub vähem aega, taigen saab õige ning masin teeb suurema töö ära.

Vajalikud abivahendid:

Taignasegaja

Kergitamiseks korv või kauss

Kaanega malmpott (saab ka potita, kuid kuna sai vajab esimesed umbes 20 minutit käredat kuuma, siis suudab seda pööritada pöördõhk)

Puhas käterätt

Küpsetuspaber

Pane kõik koostisosad kaussi, lülita masin tööle alguses kõige madalamale kiirusele ning siis muudkui tõsta kiirust (väga kiireks ei saa panna, sest nt minu masin astub sel puhul laualt minema lihtsalt).

Kuniks taigen hakkab muutuma selliseks:

Ning lõpuks on selline:

Siis on taigen valmis minema puhkama ja voltimiseks, taigen on kenasti veniv ja elastne.

Voltida võiks tainast umbes iga 30 minuti tagant ja nii umbes 6 korda. Teed käe veega märjaks ja sellest piisab (väga kuumadel päevadel olen kergitanud tainast külmkapis, kergem voltida ja ei kerki nii kiiresti üle).

Siis jahutad käteräti jahuga üle, lappad taigna kenaks päsikeseks ning paned kergitusvormi või kaussi (kaussi pane ikka käterätt vahele) külmkappi kerkima, ideaalne temperatuur on 4-5 kraadi. Anna kerkida umbes 18 tundi (mina panen õhtul külma ja hommikul küpsetan).

Pane malmpott ahju ning ahi 230 kraadi peale soojenema. Nii, kui ahi on saavutanud temperatuuri 230, siis kummutad külmast võetud pätsikese küpsetuspaberile, jahutad kergelt (ehk puistad läbi sõela pätsi peale jahu), lõikad mustri peale ning tõstad pätsikese potti. Potile kaas peale ja ahju 20 minutiks.

Peale 20 minutit võtad kaane maha, kui veab, siis on pätsike kerkinud vaat, et kaaneni.

Nüüd küpsetad kaaneta veel 20 minutit, kuniks pealt on ilus pruun.

Peale seda keerad ahju kinni, avad natuke ahjuukse ning lased puhata veel oma 20 minutit.

Nii see algas (ülemine pilt) ja natuke harjutanuna näevad saiad juba paremad välja (alumine pilt)! 😀

Triin H

12 thoughts on “Hapusai ehk juuretisega sai

  1. Sain ka lõpuks saia valmis tänu sinu juuretise retseptile. Eelmised 4-5 juuretist läksid aia taha kuna kasutasin internetist teisi retsepte aga sinu juuretise retsept koos külmkapis hoidmisega mõjus hästi.

    Kasutasin 405-tüüpi nisujahu 600g ja 100g speltajahu, juuretis oli tehtud 550-tüüpi nisujahu ja täisteranisujahuga. Sai tuli väga hea ja sisu on üsna heledat tooni, aga küsimus on, et kuidas ma saan selle sisu täitsa valget värvi nagu õigetel saiadel on? Millist jahu peaks kasutama ja kui palju?

    1. tänane sai

      Rõõm kuulda! 🙂 Tänane sai on tehtud ainult 550 jahuga ja ka suht hele. Mida kõrgem kvaliteet, seda valgem sai ehk kui sa ainult kasutaksid 405 jahu saia tegemiseks, saaksid valgema saia ja ka parema mulli. Spelta ja täistera muudavad kohe värvitooni tumedamaks.
      Juuretise paljundamiseks olen mina kasutanud aga 40-50% mahejahu, see natuke elavam.

  2. Olen juuretisega saia küpsetamises veel üsna algaja. Kuidas selle juuretise säilitamisega lood on? Jääb veidi segaseks. Tänud 🙂

    1. Kuna hea tulemuse a ja o on kvaliteetne juuretis, siis soovitan toita juuretist vähemalt iga teine päev. Minul elab juuretis klaaspurgis, kaane all, ei keera kaant täitsa peale, külmkapis. Mina uuendan teda iga päev, sest ma küpsetan palju. Kogused juuretisele, mille panen kõrvale on 30g juuretist, 80g vett ja 80 jahu (40g 505 jahu ja 40g täistera). Kui sa tihti ei küpseta, siis võid ka väiskema koguse juuretist kõrvale panna, kuid toida tihti, siis püsib juuretis värskena.

      Väga sobiv kogus juuretist küpsetamiseks on aga 150g.

  3. Küsimus, kas seda saia on võimalik teha ka gluteenivabade jahusegudega. Dieedi tõttu on välistatud pärmi ja nisu sisaldavad küpsetised. Kui hangin endale juuretise, siis kas selle peale on võimalik teha GV jahuga ( nt Schär Bread mix)sai?

    1. Tere Katrin! Vabandan, et vastus viibis! Kuna mul endal kogemus puudub, siis räägin puhtalt teoreetiliselt 🙂 Soovitan sul hankida sel juhul ka gluteenivaba juuretis või siis teed ise juuretise, kuna gluteeni sisaldav juuretis ei pruugi toimida gluteenivaba jahuga, bakterid on erinevad. Kuid kokkuvõtlikult, jah, ka gluteeneivaba jahuga saab hapusaia, kuid juuretist peab olema samuti gluteenivaba! 🙂

  4. Millal sa uue juuretise võtad kui saia hakkad tegema? Kas olemasolevast juuretisest 40g läheb uuele saiale pluss 80 vesi 80 jahu?
    Ja ülejäänu jääb uueks juuretisekd?

    1. Tere Kristel! Vabandan, et vastus viibis! 🙂 Terve ja ilusti töötava juuretise kogus ei ole kivisse raiutud ja kuna mulle meeldib nö nurkasid lihvida ning minna mugavamat teed, siis olen valanud pugrist küpsetamiseks vajamineva juuretise kaussi ning järgmise juuretise käima tõmbamiseks piisab ka väikesest kogusest juuretisest ehk purki on jäänud ainult seintele juuretist ning sellele lisan 80g jahu ja 80g vett ning segan kokku ja valmis. 🙂

    1. Tere Jane! Vabandan, et ei ole vastanud! Saia tegemiseks ei ole rukkijuuretis hea, pigem ikka nisujuuretis! Täidiste koha pealt nisu kerkib paremini kui rukkis, samuti kui täidist on liiga ja tainas liiga õhukeseks rullitud, siis ka ei kerki hästi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Back to top