
Ma olen täielikult ja jäägitult andunud tśilli fänn! Lihtsalt sellele mõtlemine paneb mul juba süljenäärmed tööle! Enne suurt avapauku mõtlesin, et kirjutan mis imeloom see tśilli siis on!
Tśillisid on 3 põhiliiki – habanero, serrano ja jalapeño.
Klassikaline habanero on nendest kõige tulisem, värvilt kollane või oranz, töödeldes habanero kauna soovitan kanda kindaid! Olles ise selle ilusti läbi kogenud, siis soovitan soojalt kindaid! 🙂
Serrano on see vahepealne, värvilt punane või roheline, väga levinud tśilli salsas, kastmetes, marinaadides.
Jalapeño on see leebekene, vist kõige tuntum ning õrnalt magusa mekiga.
- tśillid on ühed vitamiinirikkaimad viljad maailmas!
- tśillitaime kõrgus varieerub 30cm 7m vahel.
- Kapsaitsiin on see aine, mis tekitab limaskestaga kokku puutudes põletava tunde, õigemini see paneb maitsemeeled uskuma, et nüüd rünnatakse organismi ning aju hakkab vabastama looduslikku valuvaigistit ning heaoluhormoone ehk endorfiine.
- tśilli ei ole 1-aastane taim, minul nad talvituvad väga edukalt aknalaual ning osa neist kannab ka vilja läbi talve.
- tśilli maitse ei ole lihtsalt tulisus – tśilli maitse varieerub olenevalt liigist, võid ära tunda seal virsikut, kirssi kui ka sidrunit.
- Mõndadele seostub tśilliga kohe pilt higisest, ähkivast ja mörisevast mehest, kes tangib endale üks-ühe järel tśillisid põske ning üritab kõva mees olla. Huss-huss, pühkige see pilt minema ning asendage see ühe mõnusa ning maitsemeeli äratava naudinguga. Ma annan endast parima, et avada natukenegi selle huvitava maailma ust! (Kuigi tean juhtumit, kus isik üritas just olla nii äge ning peale väga tulise ja toore tśilli söömist, veetis mõned päevad haiguslehel).
- tśilli põletustunnet suus ei aita leevendada vesi (üldjuhul haaratakse kohe vee järele), vesi aitab veelgi rohkem levitada kapsaitsiini ning põletustunne levib. Aitab rasvane piim, juust või leib.
- Ei ole olemas sellist kriteeriumit, et peenike ja õhuke tśilli on tulisem kui paksem ja ümaram tśilli. Nt minu lemmikud, habanerod, on sellised armsad ja ümarad paksukesed, kuid ometi on nad tulisemad kui jalapenod ja serranod! Tulisust ei määratleta ei kuju ega värvi järgi.