
Paar nädalat läks nigu niuhti! Jõulud möödusid kodus, perega. Jõuluvana tõi erinevaid seltskonna- ja lauamänge ning puslesid, seega möödus eelmine nädal enamjaolt mängides. Meie väiksem on ka juba selles eas, et saame terve perega mängida samu mänge nii, et kõigil on tõsiselt naljakas! Nt mäng 5 SEKUNDIT sobib tervele perele! Küsimuse vastamiseks on aega 5 sekundit ning kaardil on ühel pool küsimus noorematele ja teisel pool vanematele, seega mäng sujub nagu lepase reega!
Jõulukuuse tõime tuppa 23-ndal ning välja viisime juba 2 jaanuaril lammastele näksimiseks. Niigi väikeses elamises viis väike kuusk palju ruumi ning millegi pärast otsustas meie (suur) koer Luther alati just tagumikuga kuuse poole saba liputada ning iga kord kloppis kuuselt maha okkaid ja ehteid.
Paar päeva enne jõule tekkis meie õuele kass, selline kirju ja tüdruku moega, pelglik, kätte ei anna, ometigi välimuse järgi on näha, et on olnud hoitud ja tubane. Naabrid omaks ei tunnista ning üks naabrites teadis rääkida, et meie tee otsa ongi kombeks loomi jätta. Me oleme kiisut toitnud ja lootnud, et ta varsti harjub meiega ning soostub ka lähemalt suhtlema, saaksime teada kas tal on kiip, kas on lõigatud jne.
Aga see magushapu kaste! Ma olen seda teinud nii palju, et selle tegemisel ma enam midagi ei mõõda, ometigi on see nii lihtne ja hea, et väärib jagamist!
Sellest kogusest saad umbes 1,5 dl kastet, millest piisab umbes 1 kg kanatiibade katmiseks (ideaalselt sobivad kana viimistluseks seesamiseemned). Ehk antud kaste sobib ideaalselt glasuurimiseks.
Vaja on:
Praadimiseks natuke õli
4 küüslauguküünt
0,5 dl sojakastet
1 dl tumedat suhkrusiirupit
1 tl paprikapulbrit
(kuivatatud tśillit)
1 tl sinepit
1 sl valgeveini äädikat
1 sl pruuni suhkrut
Pruunista kergelt tükeldatud küüslauk, lisa sojakaste, siirup, paprikapulber, sinep, äädikas ja lõpuks suhkur ning keeda vaiksel tulel umbes 10 minutit.
Maitse! Kui soovid maitset natuke hapumaks, siis lisa tilk äädikat.
Kanatiibasid olen valmistanud fritüüris, umbes 170 kraadises õlis. Vaja läheb umbes 1 kg tiibasid.
Pesen tiivad, kuivatan ning hõõrun tiivad üle kartulitärklisega. Küpsetan tiibu 2 korda, nõnda jäävad tiivad pealt mõnusalt krõbedad ning seest mahlased. Esiti küpsetan tiivad hele-helepruuniks, tõstan rasvast välja, nõrutan ning küpsetan uuesti kuldpruuniks. Valan kastme peale, pööritan tiibu kastmes kuniks tiivad on kaetud kastmega ning raputan peale seesamseemneid. Tõsiselt mõnus ja nauditav näputoit!
Aastavahetuse kanast jäi kastet üle ja hetke ajel otsustasin katta talle seljafilee selle kastmega ning välja kukkus äärmiselt hea!